Németh Anita

Tervező

A varrás valahol egészen kiskoromban égetett belém eltűntethetetlen nyomokat. Apai nagymamám varrónő volt. Csodálattal néztem, ahogyan a két keze munkája által egyszerű szövetekből igazi ruhaköltemények készülnek. Sajnos akkoriban csak nézhettem, nem volt az a típus, aki szívesen tanított volna különböző technikákra. Aztán egyszer csak elment. Itt hagyott a rengeteg kérdéssel: mit hogyan kell csinálni?

Sok sok év telt el az életemben amíg kerestem az utam, égett bennem az alkotás iránti vágy, míg végül már egészen felnőtt koromban megkaptam első varrógépemet. Biztos voltam benne, hogy ezzel fogok valami nagyszerűt alkotni!

2016-ban kezdtem el karkötőket készíteni először csak saját magam számára. Próbálgattam a különböző technikákat, hogyan tudnám megfelelő minőségben készíteni a karkötőket. Kezdetben farmer alapanyaggal dolgoztam, de a 2019-es évtől egyéb textilekből is készítek karkötőket!

“A textil újjászületik és életre kel a csuklódon!”

Az általam képviselt értékekről

Avagy mi is az én küldetésem?

A boltokban és a háztartásokban elképesztő mértékű a fluktuáció a ruházatot illetően. Tonnaszám érkezik Európába az olcsón gyártott és alacsony áron értékesíthető ruházat, mely autoamikusan létre hívta az ún. “fast fashion” iparágat. Igen, ez mára iparággá nőtte ki magát. Na de áldás vagy átok ez? A fogyasztók olcsóbban jutnak hozzá a ruhaipari termékekhez, így azt a vásárlók bizonyosan pozitívumként élik meg. Ugyanakkor éppen amiatt, hogy kevesebbet költenek egy adott darabra könnyebben is válnak meg az egyébként még bőven hordható daraboktól. Ugyanez történik azokban a boltokban is, ahol ezeket a ruhákat árulják. Amint bejön az újabb divatirányzat, azonnal cserélik a készletet. Hogy mi történik a már polcról és szekrényből kikerült darabokkal? Azt mindenkinek a fantáziájára bízom….

Egyik célom, hogy a hibátlan darabok ne a szeméttelepeken heverve szennyezzék a környezetet és gyarapítsák ökológiai lábnyomunkat! Továbbhasznosítom ezeket a gyorsan megunt ruhaipari termékeket, karkötő formájában élik tovább életüket.

Másik fő küldetésem az értékteremtés! Igazi csodának tartom, amikor valaki képes alkotni és valami újat létrehozni a saját kétkezi munkájával. Hiszek abban, hogy az általam készített karkötőkhöz értéket tudok adni és így minden vásárlóm büszkén és örömmel viseli csuklóján!