Mi köze a marhahúsnak a környezetvédelemhez?

Hasznos és meglepő tippek, amelyekkel te is tehetsz környezetedért

A napokban hallottam egy interjút az egyik kereskedelmi rádió reggeli műsorában. A sokakat foglalkoztató környezetvédelem volt a téma, mellyel kapcsolatosan Harmat Ádám a WWF magyarországi éghajlatváltozás programvezetője nyilatkozott és adott hasznos tippeket, mellyel óvhatjuk környezetünket.

Akadt olyan ötlet is az elhangzottak között, amelyen én meglepődtem, hiszen nem gondoltam volna, hogy komoy környezeti károkat okozhat. Ha érdekel hogy mi volt a meglepő számomra és szívesen olvasnál a témáról olvass tovább!

“A WWF a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, amely már több mint 50 éve küzd a biológiai sokféleség megőrzéséért. Munkánk során együtt dolgozunk civil szervezetekkel, kormányokkal, vállalatokkal és magánszemélyekkel azért, hogy a természeti értékeket a lehető leghatékonyabban tudjuk védeni, óvni.”

Te milyen módon óvod környezetedet? Szelektíven gyűjtöd a szemetet? Nem dobálod el a természetben a hulladékot, esetleg részt veszel a nagy szemétgyűjtő kampányokon? Sokan sokféle módon igyekszünk hozzájárulni természeti értékeink, bolgónk védelméhez, következzen néhány hasznos tipp, mellyel további lépéseket tehetünk!

A környezetvédelem nagyban gondolkodva három fő területet érint: háztartásunkat, az élelmezést illetve a közlekedést.

Háztartásunk energiafelhasználásnak döntő hányada – különösen a hideg közeledtével – a fűtésre megy el. Ha a lakóépületünk megfelelően szigetelt, mérhetően nagy mennyiségű meleget képes bent tartani, melynek következtében kevesebbet fűthetünk. Értelemszerűen ez nem csak a pénztárcánkat kíméli hanem környezetünkbe is kevesebb káros anyag jut. Ha nincsen megfelelően szigetelve otthonunk – és most nem tudunk változtatni ezen – az is sokat segít, ha 1-2 fokkal lejjebb tekerjük a termosztáton a hőfokot.

Ahogy élünk, annak már minden egyes eleme káros a bolygóra? Ahogy közlekedem? Ahogy lakom? Amit viselek?

Így hangzott a rádiós műsorvezető kérdése a fent említett interjúban, úgy gondolom sokakkal együtt félve vártam a az előre tudott választ.

Tulajdonképpen a képlet végtelenül egyszerű. Minden cselekedetünkkel – sőt már a létezésünkkel is – nyomást gyakorolunk bolygónkra. Az élelmiszerek, a ruházat, a tárgyaink előállítása mind energiafelhasználással jár, mely folyamat a legkorszerűbb környezetvédelmi irányelvek betartása mellett is káros és megterhelő.

Hogyha ezt sikerül felfogni akkor a következő lépés, hogy látni fogjuk mik azok a dolgok amiken esetleg tudunk változtatni. – említette a szakember.

Ki gondolta például, hogy a marhahúsnak van a legnagyobb ökológiai lábnyoma?

De mindez igaz az állatenyésztésre általában is, hiszen az állatenyésztésnek rendkívül erős mezőgazdasági háttérre van szüksége. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem kellene húst fogyasztanunk. Első apró lépésként megtehetjük, hogy kicsivel kevesebb marhahúst fogyasztunk, esetlegesen a heti húsfogyasztásunkat szűkítjük egy kicsit.

Az interjú során elhangzott egy lényeges kulcsmondat válaszként a műsorvezető egyik kérdésére.

Itt vagyok én a földi halandó, kimutatható az én egyéni felelősségvállalásom? Valahol ez meglátszik?

Természetesen! A vásárlásunkkal azért szavazunk is és látnunk kell azt, hogy ha egy termékre nem lesz keresletakkor az azt előállító környezetszennyező gyár be fog zárni egy idő után! Ha sokan döntünk hasonlóképpen, akkor tudjuk formáli a világot ilyen szempontból!

Itt tudok kapcsolódni személyesen a történethez. A környezetvédelem – ahogyan már sokszor hangoztattam – egyre inkább befolyásolja a divatipart is.

Hiszem, hogy azok a szereplők ezen a piacon akik nem fordítanak kellő figyelmet bolygónk megóvására és nem törekszenek a túlzott kibocsátás visszaszorítására néhány éven belül eltűnnek a piacról. Addig is hiszek abban, hogy egymagam is tudok tenni egy apró lépést afelé, hogy kevesebb ruházat kerüljön a szeméttelepekre, illetve a fogyasztók (vásárlók) figyelmét felhívjam arra, hogy újrahasznosított – vagy ahogyan én nevezem – továbbhasznosított termékek vásárlásával maguk is tesznek egy kis lépést a tisztább és élhetőbb környezetért!

Minden Jeansy továbbhasznosítással készül.

Ez azt jelenti, hogy minden karkötő alapja egy megunk ruhadarab, melyet különböző módon díszítek! Így lehet valami környezetkímélő és trendi egyszerre!

Lépj velem kapcsolatba ha valami különlegesre vágysz!

Nézd át a ruhatárad, vedd elő a kedvenc darabjaidat. Gondold át milyen színeket viselsz magadon szívesen! Milyen a stílusod? Nőies, sportos? Egyszerűbb vagy feltűnőbb ékszereket viselsz szívesebben?
Írj magadról és az elképzelésedről pár sort nekem, és elkészítem egyedi karkötődet!