Ha azt mondod farmernadrág én azt mondom környezettudatosság.

A farmer, különösen nadrág formájában manapság mindannyiuk ruhatárának része. A különféle Fast Fashion üzleteknek és a tömeggyártásnak köszönhetően élvezhetjük számos előnyét – és szenvedhetjük megannyi hátrányát. 

Semmilyen hátrány nem jut eszedbe a farmer ruhadarabokkal kapcsolatban?

Érdemes belegondolnunk abba, hogy a farmer nadrág milyen életutat jár be a gyártástól a végső állomásáig. Annak köszönhetően, hogy az egyik legalapvetőbb ruhadarabunkká nőtte ki magát, majd’ minden üzletben kapható, sok esetben köznyelven filléresnek mondott árakon. Ez jó, ugye? Szerintem nem. Ugyanis éppen ebből ered az a tény, hogy a farmernadrág az egyik legtöbbet cserélt ruhadarabunk. 

farmernadrág
Van aki így hordja, de akad aki kidobja

Könnyen jön – könnyen megy. Legtöbbször a segítő jó szándék által vezérelve különféle gyűjtések keretein belül felajánljuk valakinek, esetleg elvisszük egy gyűjtő konténerbe. Bizonyára te is találkoztál az elmúlt években számtalan ruhagyűjtő állomást kiforgatva, mellette a földön heverő ruhadarabokkal. Nos, ezeket többé senki sem fogja viselni. Mint ahogyan azokat a darabokat sem, amelyeket nemes egyszerűséggel a szemeteskukába száműzünk egy “már úgyis szakadt, nem kell senkinek ” felkiáltással. 

Én ezeket a halálra ítélt, jó minőségű darabokat arra használom, hogy valami újat alkothassak belőle. Hiszem, hogy ha már egyébként is igen népszerű viselet a farmer nadrág, akkor az alapanyagát tekintve szintén farmer ékszerek szintén a mindennapi viseletünk részét képezhetik. Az ékszereimhez felhasznált alapanyagok közel 80%-a újrahasznosításból ered. Csatlakozz hozzám, légy környezettudatos. Ha pedig egy farmer nadrágod (vagy más farmer alapanyagú ruhadarabod) száműznéd valamilyen okból, vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen fogadom! Légy környezettudatos, és kerülj fel a dicsőség falra Te is!

Az eredeti farmer anyag pamutszövetből készül (denim), melyet fehér és indigókék szálak alkotnak. Eredetileg természetes színezőt használtak a szövet megfestéséhez, manapság azonban már mesterséges színezést használnak. 
A színskála is bővült, hiszen manapság már a szivárvány minden színében találunk farmer anyagot a méteráru boltok polcain, csakúgy mint sokszínű farmer ruhadarabokat az üzletekben. 

 Ugyanakkor megjelentek a farmer kinézetű, de nem hagyományosan farmer anyagból szőtt szövetek is. Nem csupán az anyaghasználat és a színvilág bővült, az anyag szövésének a módja is változott az évtizedek során. A környezettudatosság jegyében pedig megjelentek az ún. biofarmer alapanyagok is, melyeket bio pamutból gyártanak és környezetre nem káros módon színeznek.

farmer karkötő
Egykor nadrág – ma karkötő

Azonban, semmiképpen nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a farmer anyag gyártása során még a mai napig is jelentős környezeti terhelés történik. Azokban a gyárakban ahol ezt a szövet típust készítik, nem csupán a színező anyagok környezeti terhelése jelent problémát, hanem a gyártás (és már a gyapot termesztés során is) felhasznált nagy mennyiségű víz! 

Nézzük a számokat?
Nem szeretnélek unalmas statisztikákkal terhelni, úgyhogy a végére egyetlen kérdést teszek fel csupán:

Neked hány farmered van?

Ha van kedved, szavazz. Jelöld meg a kört a megfelelő darabszám előtt, majd kattints a Vote gombra!

Gyere és kerülj fel a dicsőség falra! Ha úgy gondolod, hogy túl sok farmer nadrágod van, és megválnál valamelyiktől kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Küldd el nekem, és Te is felkerülsz a környezettudatossági dicsőség falamra! Én pedig készítek belőle egy csodát, amely új formában farmer ékszerként egészítheti ki sokunk ruhatárát! 

Ha ennél is többet tennél, vásárolj egy Jeansy-t, mert hamarosan nagyszabású jótékonysági kampányba kezdek, melyhez minden vásárlóm hozzájárul azzal, hogy ékszert vásárol Tőlem.